Mijn gedachten zijn een zee

Anke Van den Bremt

 

Uitgangspunt : Natuurdagboek

   
   

2. Uitgangspunt : Natuurdagboek

             In Nescio's verzameld werk werd als een apart tweede deel het Natuurdagboek uitgegeven. Lieneke Frerichs, verantwoordelijk voor Nescio's literaire nalatenschap, koos de naam voor deze aanvankelijk titelloze en nooit eerder gepubliceerde notities, waarin de schrijver uiting geeft aan zijn waarnemingen tijdens de tochten die hij van begin 1946 tot eind 1955 maakt.

            Van jongs af aan haalt Nescio/Grönloh zijn hart op aan wandelingen in de natuur. Met zijn ouders trekt hij er 's zondags op uit; woensdagmiddag maakt hij op zijn eentje 'ontdekkingsreizen', waarvan hij aantekeningen maakt in het dagboek dat hij sinds 1891 bijhoudt. Op zijn veertiende begint hij zijn tochten zelfs in kilometers te noteren.  Hoewel hij ook veel leest en we hem vanaf 1900 terugvinden in een milieu van 'wereldhervormers', blijft dit zwerven door de natuur zijn favoriete bezigheid. Gaandeweg wordt het de enige manier om zijn leven als kantoorbediende en later (vanaf 1926) directeur van de Holland-Bombay Trading Company draaglijk te houden. Na zijn aftreden als directeur in 1937 en zeker vanaf zijn pensioen in 1948 trekt hij er bijna dagelijks op uit, meestal op zijn eentje, genietend van het Nederlandse landschap rondom plaatsen als Rhenen, Veere, Waterland, Muiderberg of Kortenhoef.

            Tijdens die wandelingen kějkt hij. De schilder Kees Zwolsman beschrijft zijn vriendschap met Grönloh als volgt : "Veel fietsen. Veel stilstaan. Veel praten. Veel om ons heen kijken. Hij keek, hij kon ontzaggelijk goed zién, observeren, hij zag de dingen als een schilder zou ik zeggen, en misschien nog dieper als een schilder." [1]

            Wat Grönloh in zich opneemt probeert hij vast te houden door het neer te schrijven.  Waarschijnlijk beoogt hij met zijn Natuurdagboek niet meer dan dat : het vastgriffen in zijn geheugen van zijn indrukken. De telegramstijl en talrijke afkortingen lijken er op te wijzen dat hij daarbij niet de intentie heeft zijn aantekeningen ooit te publiceren. Grönloh beoogt hier geen 'literatuur' (vandaar ook dat ik hem hier niet bij zijn auteursnaam 'Nescio' noem), al zijn heel wat stukjes dat 'per ongeluk' toch.

   

[1] H.De By, Signalement Nescio. Vara-televisieprogramma, uitgezonden op 24-7-1964. Ook in : Over Nescio, p.280.

     
   

Inhoudstafel

   

Terug naar vorige pagina...

   

Volgende pagina